Elecciones al Parlament de Catalunya 2015. La PRL en los programas electorales

Como ya hicimos en 2012, AEPSAL ha querido revisar los programas electorales de los partidos que concurren a las próximas elecciones Catalunya 2015, que se celebrarán el próximo #26S, y extraer las referencias que contengan sobre la prevención y la salud laboral.

ParlamentCatalunya-Elecciones-Catalunya-2015
En 2012 elaboramos este documento en el que presentamos los programas electorales por orden del número de escaños obtenidos en las anteriores elecciones. En esta ocasión no es posible seguir el mismo orden, debido tanto a los nuevos acuerdos como a los desacuerdos ocurridos, que en conjunto presentan un mapa electoral distinto. Por ello, hemos decidido presentarlas por orden alfabético de las siglas con que concurren.
Cuando no hemos encontrado un programa electoral, lo hemos solicitado por correo-e. Entre los que han respondido hay un partido que a fecha de hoy no tiene disponible el programa electoral en su web, pero como nos envió sus propuestas, las publicamos.
Como mínimo resumen por nuestra parte, debemos lamentar la escasa o nula presencia de referencias a la PRL en la mayoría de los programas de las elecciones Catalunya 2015, a diferencia de los programas de las elecciones de 2012, entre los que constaba en su mayoría.
Nota: Cuando ha sido posible, hemos reproducido y enlazado a los programas para las elecciones Catalunya 2015 en castellano.
 
CatSiQesPot-logo-Elecciones-Catalunya-2015Catalunya Sí que Es Pot
Prevenció de riscos laborals
Objectiu
La prevenció de riscos laborals ha de ser una inversió per a la millora de la salut i la seguretat de treballadors i treballadores, i la competitivitat de les empreses. Per tal d’assolir aquest objectiu cal impulsar les mesures necessàries per aconseguir millorar les condicions de treball i la qualitat de la prevenció de riscos laborals a les empreses.
La prevenció no pot seguir sent vista com una despesa, sinó com una inversió tant pel que fa a la salut i la seguretat dels treballadors i treballadores, com per la competitivitat de les empreses.
Propostes
384. Són necessàries actuacions com ara la lluita contra les irregularitats i la reducció de l’economia submergida en els sectors d’activitat i les empreses que concentren nivells de precarietat alts en la contractació i gran volum de contractes temporals que afecten especialment a dones i persones joves, ambdós segments de població caracteritzats per patir més temporalitat, rotació, baixos salaris i sinistralitat laboral.
385. Cal que la Inspecció de Treball, actualment competència de la Generalitat de Catalunya, tingui un full de ruta respecte a l’actuació als sectors que concentren més precarietat, sinistralitat laboral i contractació fraudulenta. Aquests sectors han de ser prioritaris en l’actuació de seguiment i sanció de la Inspecció.
386. Garantir el compliment de la legislació vigent en matèria de prevenció de riscos laborals tant en les empreses com en les administracions públiques.
Considerar com a requisit imprescindible per demanar ajuts o subvencions públiques, així com per accedir a l’adjudicació de contractes públics, tenir aprovat prèviament el Pla de Prevenció de Riscos Laborals d’Empresa. Així mateix, s’introduirà dins dels criteris en l’adjudicació d’ajuts, subvencions o contractes públics l’obligatorietat de no superar la taxa de sinistralitat mitjana del sector productiu corresponent.
387. Determinar la realització d’auditories per part de l’Administració sobre prevenció de riscos laborals a les empreses amb més sinistralitat laboral. Informació pública de les empreses de més alta sinistralitat.
388. Establir criteris i/o normativa per part de l’Administració que fixin com a paràmetre obligatori en l’oferta d’obra pública els plans de salut i seguretat i la limitació de control estricte de la subcontractació.
389. Aprovar una nova Estratègia catalana de prevenció de riscos laborals pel 2016 i dotar-la anualment amb els recursos econòmics necessaris per al seu finançament.
390. Augmentar significativament el cos d’Inspecció de Treball per acostar-se progressivament a les ràtios que proposa l’OIT. Que la Inspecció de Treball coordini els recursos humans i assigni els recursos econòmics necessaris per dur a terme campanyes de lluita contra la sinistralitat.
391. Enfortir la coordinació interdepartamental dels diferents òrgans de l’Administració que tenen competències en temes de salut laboral. Potenciar i afavorir la cooperació i la coordinació amb les administracions locals.
392. Desenvolupar polítiques formatives de prevenció de riscos laborals: incloure continguts formatius preventius a l’ESO, així com als estudis d’arquitectura i enginyeries tècniques i superiors, i integrar la prevenció en la formació continuada i ocupacional. Establir una línia de suport a la investigació (R+D+I) en el camp de la prevenció de riscos laborals.
393. Realitzar actuacions d’ofici pel Departament de Treball en els casos d’accidents mortals, en la investigació de l’accident, imposant les sancions corresponents, el trasllat a la fiscalia i personar-se particularment en cas que hagi indicis d’incompliments penals. Regular per llei catalana la prevenció dels accidents de treball que inclogui plans de prevenció i la penalització del seu incompliment.
394. Establir els mitjans adequats de control de les actuacions sanitàries a les empreses dels serveis de prevenció i les mútues d’accidents de treball i de malalties professionals de la Seguretat Social a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
395. Potenciar les unitats de salut laboral del Servei Català de la Salut estenent-ne la utilització com a eina no només de diagnòstic, sinó també de determinació de la contingència de la situació d’incapacitat transitòria. Fer front a la manca d’especialistes en medicina laboral, especialment pel que fa a les necessitats en matèria de vigilància de la salut.
396. Potenciar la gestió pública dels recursos relacionats amb l’atenció sanitària laboral, i dels processos d’Incapacitat Temporal de la població treballadora. Supressió de la potestat de les mútues de gestionar econòmicament les contingències comunes.
397. Impulsar polítiques específiques adreçades a les pimes per millorar la gestió i la qualitat de les accions en matèria de prevenció de riscos laborals.
398. Garantir la participació dels agents socials i econòmics en la definició de les actuacions en matèria de prevenció de riscos laborals i el seguiment i el control de les accions de l’Estratègia catalana de prevenció de riscos laborals.
399. Impulsar la creació de la figura de delegats o delegades de prevenció territorials i sectorials prevista en l’Estratègia catalana de prevenció de riscos laborals.
400. Garantir la perspectiva de gènere en totes les actuacions en matèria de prevenció de riscos laborals.
401. Augmentar la capacitat sancionadora de la Generalitat de Catalunya respecte d’aquelles empreses fraudulentes en matèria de prevenció de riscos laborals i/o subregistre i ocultació de l’accidentalitat. Aquest augment de la capacitat sancionadora s’hauria de fer extensible als serveis de prevenció que incompleixen els mínims de qualitat establerts per la Llei de prevenció de riscos laborals, el Reglament dels serveis de prevenció i la distinta normativa d’aplicació.
402. Potenciar la investigació sobre els efectes de les noves condicions de treball, nous productes, noves tecnologies i la seva relació amb l’aparició de riscos laborals nous i emergents.
403. Desenvolupament d’una llei de mobilitat territorial, per tal de promoure plans de mobilitat a les empreses.
404. Aplicació al 100% de la llei de Salut Pública en els apartats concrets de salut laboral i desenvolupament dels apartats referents al tractament preventiu de les malalties professionals.
405. Incloure a la nova estratègia catalana de salut i seguretat els objectius següents: Reducció i/o eliminació de l’exposició a substàncies perilloses i específicament prevenir els càncers d’origen laboral, prevenir els desordres musculoesquelètics i millorar la salut mental en el treball.
Enlace al programa electoral de Catalunya Sí que Es Pot (282 págs. 1,9 Mb)
 
Ciudadanos-logo-Elecciones-Catalunya-2015Ciudadanos
 
En su programa electoral no hemos encontrado ninguna referencia a la PRL. Está dividido en cuatro apartados:

  1. Medidas para luchar contra la crisis
  2. Empresa e Innovación
  3. Fiscalidad justa y sostenible
  4. Educación

Adjuntamos el enlace al programa completo de los dos primeros apartados, en los que la PRL tiene cabida.
Enlace a Medidas para luchar contra la crisis (13 págs. 0,1 Mb)
Enlace a Empresa e Innovación  (13 págs. 0,4 Mb)
 
CUP-logo-Elecciones-Catalunya-2015CUP (Candidatura d’Unitat Popular)
Su programa electoral se encuentra en formato libro en ISSUU, con el título de «Programa político de la CUP – Alternativa d’esquerres para las elecciones al Parlamento de Catalunya».
Incluye el apartado «Por la igualdad de oportunidades, las libertades y los derechos sociales y laborales», en el que no se encuentra ninguna referencia a la PRL.
Enlace al programa electoral de la CUP   (26 págs.)
 
Junts pel sí.JuntsPelSi-logo-Elecciones-Catalunya-2015
En su programa electoral hemos encontrado la siguiente referencia a la PRL:
· Designarem l’Institut de Seguretat i Salut Laboral com a autoritat nacional competent en matèria de seguretat i salut laboral i com a centre referent per a l’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball.
Enlace al programa electoral de Junts pel Sí (125 págs. 0,9 Mb)
 

PSC-2012-Elecciones-Catalunya-2015PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya)

En su programa electoral no hemos encontrado ninguna referencia a la PRL.
Enlace al programa electoral del PSC (28 págs. 0,3 Mb)
 
 
PPC-logo-Elecciones-Catalunya-2015 Partido Popular
A fecha de 15 de septiembre, el icono del programa electoral de la web del Partido Popular de Catalunya enlaza al resumen del programa de las elecciones de 2012.
Por correo-e nos han comunicado que en su programa electoral constan las siguientes propuestas:

  • Promourem la cultura preventiva en general i la dels riscos laborals en l’àmbit educatiu en particular, especialment en la formació professional i els cicles formatius.
  • Impartirem més formació i de millor qualitat als delegats de prevenció de les empreses.
  • Proposarem una modificació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals y del Reglament dels Serveis de Prevenció per a facilitar el compliment de les obligacions derivades de la gestió preventiva de riscos laborals a les petites i  mitjanes empreses i en el treball autònom.
  • Ajudarem a les petites empreses en el compliment de les exigències en matèria preventiva, sobre tot en els aspectes burocràtics, en els que per la seva poca dimensió tenen dificultats en poder-les assumir.​

NOTA del 17 de septiembre: Corregido el enlace de su web, ya se puede acceder a su programa electoral, que no contiene ninguna referencia a la PRL.
 
Unio-logo-Elecciones-Catalunya-2015UDC (Unió Democrática de Catalunya)
En su programa electoral no hemos encontrado ninguna referencia a la PRL.
Enlace al programa electoral de Unió (28 págs. 0,3 Mb)
 
 

Scroll al inicio